Programma's

Programma 4. Klimaat, energie en openbare ruimte

4. Wat zouden we anders kunnen doen? Wat zijn dilemma's en alternatieven?

Om klimaatadaptief handelen goed te verankeren in ons werk als gemeente is aandacht nodig voor de ‘brug’ tussen beleid en uitvoering. We hebben in 2024 veel profijt gehad van de inzet van ingehuurde projectleiders en -medewerkers. Zij kunnen deze brug goed slaan. De inzet van externe inhuur stelt ons daarmee in staat goed uitvoering te geven aan het programma, maar tegelijkertijd is dit steeds tijdelijk van aard en wordt hun kennis en kunde niet behouden in onze organisatie. Bovendien eist dit een deel van ons budget op.   

Of we met huidige koers de landelijke minimumeisen voor Schoon en Emissieloos Bouwen voor 2030 kunnen borgen, is nog niet goed aan te geven. Gemeente Oss heeft er voor gekozen om het Convenant SEB vooralsnog niet te ondertekenen. Ervaringen in onze projecten zijn positief (schonere lucht, minder geluidsoverlast, minder onderhoud machines, minder ziekteverzuim aannemer). Om de landelijke minimumeisen in 2030 te behalen moeten we nog wel stappen zetten.  

Het opstellen van milieuregels en het opstellen van herijkt milieubeleid doen we nu gelijktijdig. De regels zijn snel nodig, om initiatieven van de juiste randvoorwaarden te voorzien. Maar goede regels kunnen we alleen maken op basis van de goede beleidsuitgangspunten. Dit is een dilemma, want een dergelijk zorgvuldig proces vraagt meer tijd.  

Deze pagina is gebouwd op 03/06/2025 08:53:12 met de export van 03/06/2025 08:48:30