2.1 Klimaat en duurzaamheid
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Waterveiligheid: We houden Oss – samen met onze partners - veilig bij hoog water
- Wateroverlast, hitte en droogte: Onze stad, stadjes en dorpen zijn beter toegerust op langere perioden van zware neerslag of grote hitte. We pakken knelpunten aan en we vergroenen de stad en de kernen
- Klimaatrobuuste ecosystemen: We behouden de huidige ecosystemen en zetten verder in op versterken en creëren van klimaatrobuuste ecosystemen zowel in het stedelijk al landelijk gebied.
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Het programma Klimaatadaptatie heeft in 2024 verder vorm gekregen met het opstellen en vaststellen van een uitvoeringsprogramma voor 2024-2028. Dit is een concrete vertaling van de eerdere koersnota Klimaatadaptatie en geeft onze prioriteiten met bijbehorende financiële middelen weer voor de komende jaren. Na vaststelling in juni 2024 zijn we ook al gestart met de uitvoering van dit programma. Dit verloopt voorspoedig.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- Het Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie 2024-2028 is in juni vastgesteld door de gemeenteraad.
- We werken aan de Osse invulling van de landelijke ‘maatlat groene en klimaatadaptieve gebouwde omgeving’. De planning was om deze in 2024 vast te stellen. Door intensief overleg met verschillende afdelingen binnen het gemeentehuis en externe partijen, zoals woningcorporaties, bouwers, en belangenorganisaties, is deze planning iets uitgelopen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de Osse maatlat en kan deze voor de zomer van 2025 worden vastgesteld.
- Voor het project Meanderende Maas zijn in 2024 de ruimtelijke ordeningsprocedures doorlopen. In 2025 start, na jaren van voorbereidend werk, de realisatie van de 26 kilometer lange dijkverbetering.
- Het Bos van Oss is in 2024 fysiek geworden: de eerste bomen zijn in februari aangeplant. Ook is er verder gewerkt aan de planuitwerking, zijn er gronden aangekocht en meerdere plantmomenten georganiseerd.
- Er zijn in 2024 in het bebouwd gebied ook op diverse plaatsen bomen geplant. Hierbij kiezen we steeds vaker voor inheemse soorten (voor zover beschikbaar bij de kwekers). De beschikbaarheid van biologisch gekweekte bomen is nog zeer beperkt, die worden dus amper/niet toegepast.
- In het centrum van Oss heeft veel ‘overbodige’ verharding plaatsgemaakt voor vakken met vaste planten. Ook zijn in het centrum en elders in onze gemeente boomspiegels vergroot. Dit zorgt voor meer infiltratie van hemelwater waarvan bomen direct profiteren maar ook minder afstroming richting het riool.
- We werken verder aan het oplossen van de bestaande regenwaterknelpunten: in 2024 hebben we de knelpunten in Vorstengrafdonk, het Walkwartier, de Nieuwstraat in Ravenstein en de Tulpstraat in Oss gerelateerd aan het knelpunt Kortfoort, aangepakt. Ook zijn de oplossingen die nodig zijn bij de Dommelstraat, Kanaalstraat en waterberging vogelreservaat in Oss voorbereid en klaar voor uitvoering in 2025.
- In 2024 en januari 2025 zijn de 407 adressen in de Van der Duyn – van Maasdamstraat en omgeving actief benaderd of zij bij de geplande herinrichting van de openbare ruimte ook hun eigen regenpijp af willen koppelen van de riolering.