Programma 4. Klimaat, energie en openbare ruimte
1. Inleiding
Eén van de grote opgaven in het Osse coalitieakkoord 2022-2026 is de verduurzaming van onze samenleving. In 2024 is de uitvoering gestart van het uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie. We ondersteunen inwoners en bedrijven om te verduurzamen. Tegelijkertijd kijken we naar knelpunten op wijk- en gemeenteniveau, waar we in samenwerking met andere programma's en afdelingen zo integraal mogelijk werken. Na jaren van voorbereiding is in juli 2024 de realisatieovereenkomst voor Meanderende Maas getekend en is de daadwerkelijke uitvoering van het project gestart. De eerste hectares Bos van Oss zijn aangelegd en de voorbereiding van het resterende deel is volop in voorbereiding.
Het programma energie had de afgelopen jaren te maken met te weinig beschikbare personele capaciteit om projecten op te zetten, aan te besteden en te kunnen begeleiden. Dit is ook gebleken uit het Rekenkameronderzoek van december 2023. Daarom is gewerkt aan een algehele herijking van de organisatie en projecten om de doelstellingen van het programma te bereiken. Zie hiervoor de kadernota energietransitie (oktober 2024) en evaluatie en warmteprogramma (februari 2025). Leidend principe is dat wij onze inwoners en bedrijven ondersteunen bij het maken van de transitie en dat wij zorgen dat de randvoorwaarden daarvoor op orde zijn of komen. Daarbij is het 'no-regret perspectief' leidend. We blijven daarom volop inzetten in het verduurzamen van woningen door isolatie. De ambitie aardgasvrij in 2050 blijft onveranderd. Een lager energieverbruik draagt bij aan de onafhankelijk van Nederland én helpt om de maandelijkse energielasten te drukken. Bovendien is het een belangrijke stap in aanloop naar aardgasvrij worden.
Het beheer van de openbare ruimte blijft uitdagend: het biedt kansen om ambities van de gemeente te verwezenlijken op het gebied van onder andere klimaat, energie en mobiliteit, maar levert ook nieuwe beheervraagstukken op als gevolg van aanzienlijke kostenstijgingen.
Wat betreft afval blijven we ons inzetten op het realiseren van onze afvaldoelstellingen: minder restafval, meer grondstoffen scheiden en hergebruiken, de CO2-uitstoot beperken, de kosten van afvalbeheer beter beheersbaar maken en de dienstverlening aan de inwoners op peil houden.