Programma's

Programma 8. Veilige omgeving

Programma 8. Veilige omgeving

1. Inleiding

Ons doel is een aantrekkelijke omgeving te zijn waar de inwoners van Oss zich veilig voelen om te kunnen wonen, werken en recreëren. Schoon, heel en veilig staat hierbij voorop. Als gemeente willen we in kunnen spelen op de actuele veiligheidsproblematiek. De algemene doelen voor de periode 2023-2026 zijn:  

  • Een samenleving die weerbaar, veerkrachtig en zelfredzaam is.
  • Veilige wijken met een goede verbinding tussen zorg en veiligheid.
  • Het zo veel mogelijk tegengaan, verstoren, en stoppen van ondermijnende criminaliteit.
  • Voorkomen en bestrijden van (grootschalige) incidenten en verstoring van de openbare orde.  

 
Binnen veiligheid hanteren we vijf veiligheidsvelden: veilige leef- en woonomgeving, bedrijvigheid en veiligheid, jeugd en veiligheid, fysieke veiligheid en integriteit en veiligheid. Deze velden hebben elk weer hun eigen thema's. Zo werken we binnen het veld integriteit en veiligheid aan het bestrijden van georganiseerde criminaliteit en weerbare overheid, werken we aan complexe zorg- en veiligheidscasuïstiek en aan de aanpak van woonoverlast binnen het veld veilige woon- en leefomgeving en monitoren wij de jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit en werken we preventief samen met Halt binnen het veld jeugd en veiligheid.  
 
De afgelopen jaren nam de druk op de openbare ruimte toe: er is meer onrust, meer onvrede en er zijn meer ongeregeldheden en incidenten. Dit zien we zowel landelijk als lokaal. Een stevige wijkgerichte aanpak waarbij het netwerk en de lokale context goed in beeld zijn is daarom van belang. Stevige netwerken en doorlopende informatie dragen bij aan het vroegtijdig kunnen signaleren van onrust en incidenten, en helpen om samen met partners problematieken het hoofd te kunnen bieden.  
Daarnaast komen er steeds meer nieuwe veiligheidstaken bij zoals de aanpak van mensenhandel, controles op illegale prostitutie, de aanpak van maatschappelijke onrust, extremisme en polarisatie, en het intensiveren van de weerbaarheid van de organisatie en de samenleving. Ook vergen bestaande thema's meer tijd. Zo is er sprake van een toename van complexe zorg en veiligheidscasuïstiek, een toename van voetbalgeweld en hebben we te maken met veel incidenten en crisissen. De criminele jeugdproblematiek wordt ook hardnekkiger en complexer, wat vraagt om een andere jeugdaanpak en stevige regie. Tot slot is het voor de aanpak op veiligheidsproblematieken (oa ondermijning en wijkgericht werken) steeds belangrijker om te investeren in informatie gestuurd te werken. Data-integratie en data-analyse zijn hierbij cruciaal.  
Uit bovenstaande komt naar voren dat de ontwikkelingen op gebied van veiligheid niet stilstaan. Deze ontwikkelingen vragen om een wendbare gemeente die snel kan inspelen op nieuwe kansen en bedreigingen maar ook een gemeente die aangehaakt blijft bij deze veranderende opgaven.  

Deze pagina is gebouwd op 03/06/2025 08:53:12 met de export van 03/06/2025 08:48:30