2.5 Integriteit en veiligheid
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Het zoveel mogelijk verstoren van ondermijnende criminaliteit
- Het vergroten van awareness en het op peil houden en vergroten van het kennisniveau van de professionals en inwoners.
- Verstevigen van onze gemeentelijke informatiepositie
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Het stoppen en voorkomen van ondermijnende criminaliteit is een doorlopende doelstelling. De gemeente Oss werkt samen met de gemeente Bernheze, de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst samen onder het RIEC-convenant in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.
Ook aan de doelstelling vergroten bewustwording wordt doorlopend op diverse thema’s aan gewerkt. Voor het verstevigen van onze gemeentelijke informatiepositie moeten er nog stappen gemaakt worden op het gebied van onder andere data gericht werken.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We werken bijna dagelijks samen met onze integrale partners, onder het RIEC convenant. Samen pakken we casuïstiek en projecten op. Verder zijn we gestart met een Hennepoverleg Maasland, voeren we de dealeraanpak uit. In 2025 gaan we starten met de nieuwe werkwijze voor een gemeentelijk Signalenoverleg Ondermijning (GSO). We gebruiken de handreiking van het RIEC voor de inrichting van deze nieuwe werkwijze.
- In 2024 is het Osse Bibob beleid aangepast. Uitgangspunt hiervoor is een risico en signaal gestuurde toepassing. Wij hebben, samen met de andere B7 gemeenten de noodzaak gezien om de risicocategorieën te herijken die gebruikt (kunnen) worden voor een doelmatiger inzet van de Wet Bibob. Taskforce-RIEC heeft vervolgens Bureau Beke gevraagd dit te onderzoeken. Wij nemen deel aan de klankbordgroep bij dit onderzoek. We onderzoeken de mogelijkheden om het Bibob onderzoek verder te digitaliseren. We zijn gestart met het verbreden van de toepassing van het Bibob instrument bij vastgoedtransacties en ruimtelijke procedures (op grond van de Omgevingswet).
- In 2024 hebben we presentaties door de Rijksrecherche laten verzorgen met als onderwerp ‘herkennen van de signalen van ondermijning’. Ook hebben we een Virtual Reality sessie mensenhandel georganiseerd. Deze sessies bieden we organisatiebreed aan. In 2024 hebben we ook verder geïnvesteerd in de Brabantse weerbaarheidsnorm. Er is een organisatiebrede ambtelijke werkgroep opgericht en de aanbevelingen zijn inzichtelijk gemaakt. Structurele borging, zodat hier blijvend aandacht voor is, is nog niet gerealiseerd. Tot slot is een tweede bijeenkomst buitengebied georganiseerd voor professionals. In samenwerking met Platform Veilig Ondernemen is een MMA Campagne uitgevoerd op bedrijventerreinen. Er is extra aandacht gegeven op social media kanalen en tijdens de preventie actiedag op bedrijventerrein Danenhoef.