2.2 Bedrijvigheid en veiligheid
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Veilige evenementen
- Veiligheid om en in het voetbalstadion
- Veilig uitgaan en een veilig centrum
- Veilige bedrijventerreinen
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
De activiteiten zoals vastgelegd in programmabegroting 2024 omtrent veilige evenementen zijn gerealiseerd en continueren we. Veiligheid in en om het voetbalstadion heeft doorlopend aandacht nodig. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Top Oss als betaald voetbalclub, de gemeente en de politie. We werken doorlopend aan een veilig uitgaansgebied en een veilig centrum. Dit doen we samen met de horeca en de ondernemers. Een protocol voor een collectieve horeca ontzegging wordt voorbereid, dit wordt in 2025 afgerond. De veiligheid op bedrijventerreinen heeft onze nadrukkelijke aandacht. Dit in verband met activiteiten met een ondermijnend karakter en de weerbaarheid van onze ondernemers.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We gebruiken de evenementenkalender om met onze stakeholders aan de voorkant duidelijk af te stemmen over de in te zetten capaciteit. Hiervoor zijn organisatoren benaderd om op tijd hun evenement aan te melden. Bij vergunningverlening van risico-evenementen (categorie B en C) wordt altijd advies ingewonnen bij de veiligheidsadviseurs. In Oss hebben we 1 evenement dat we als een categorie C evenement beschouwen, namelijk de kermis (attracties & feesten). Hiervoor is een veiligheidsteam opgericht, zijn in 2024 camera's geplaatst en hebben we preventief waarschuwingsbrieven gestuurd. De kermis in Oss is in 2024 goed verlopen zonder grote veiligheidsincidenten. Ook hebben organisatoren gebruik kunnen maken van externe expertise bij het opstellen van een veiligheidsplan. Tot slot is er extra personele capaciteit om organisatoren van evenementen meer te ondersteunen, ook op het thema veiligheid.
- We zijn doorlopend met betrokken partners in gesprek over het thema Gastvrij Voetbal. Daarnaast zijn we gestart met de persoonsgerichte aanpak van probleemsupporters. Hiermee hopen we de kans op gewelddadige incidenten te verminderen. Ook is er binnen de regio Oost Brabant met de betaald voetbalgemeenten (Oss, Helmond, Eindhoven en Den Bosch) een proces vormgegeven met een uniforme werkwijze ten aanzien van voetbalveiligheid.
- In september 2024 vond de actieweek Transport en Logistiek plaats. Binnen basisteam Maasland is een grote integrale verkeerscontrole gehouden en het MIT heeft ook controles uitgevoerd bij ondernemers in deze sector. Daarnaast hebben we preventieve gesprekken gevoerd met het doel de weerbaarheid van de ondernemers te vergroten. Het Maasland Interventieteam heeft in 56 locaties bezocht in 2024. Een groot aantal controles zijn uitgevoerd op basis van signalen en integraal uitgevoerd met andere partners, zoals ODBN, Arbeidsinspectie, Politie, Douane, Landelijk Intelligence- en Expertise Voertuigcriminaliteit etc.