2.5 Participatie
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Meer en kwalitatief goede vormen van participatie tussen inwoners en gemeente tot stand brengen
- Meer en beter maatschappelijke initiatieven omarmen en stimuleren
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
De realisatie van deze doelstelling heeft vertraging opgelopen. Wel zijn diverse resultaten bereikt, zoals de omgevingsdialoog en afspraken met de wijk- en dorpsraden.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- Onze activiteiten op het gebied van participatie hebben vertraging opgelopen. Medio 2024 hebben we de werkzaamheden geëvalueerd en besloten om vanaf 2025 in te zetten op de volgende resultaten:
- participatiebeleid met richtinggevende uitgangspunten en een handelingskader. We verwerken hierin onder andere de conceptvisie die opgesteld is door Berenschot en de ervaringen van de omgevingsdialoog.
- we stellen een participatieverordening op.
- we werken aan vakmanschapsontwikkeling en een adviespunt participatie binnen de gemeente Oss.
- In 2024 hebben de wijk- en dorpsraden (WDR) een participatietraject doorlopen met begeleiding van een externe adviseur. Het doel van het traject was om duidelijkheid te krijgen over de rol van de wijk– en dorpsraden. De wijk- en dorpsraden hebben hun advies besproken met de gemeentesecretaris en portefeuillehouder. De gemeente en Wijk– en dorpsraden hebben overeenstemming over de rol van de Wijk- en dorpsraden. Daarnaast is er een aantal afspraken uit voortgekomen waar momenteel uitvoering aan gegeven wordt.
- Tot slot is in 2024 door de gemeenteraad de herijkte Beleidsnota “Participatie onder de Omgevingswet 2024” vastgesteld. Daarnaast zijn er aangescherpte instrumenten voor de omgevingsdialoog opgesteld die initiatiefnemers en betrokkenen houvast bieden bij het voeren van de omgevingsdialoog .