2.3 Opvang, onderwijs en onderwijshuisvesting
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Onderwijs in Oss is inclusief en biedt kinderen gelijke kansen voor de ontwikkeling van hun talent
- Er is een goede aansluiting van jeugdhulp op ondersteuning in opvang en onderwijs
- Onderwijshuisvesting is van goede kwaliteit
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
We willen en gunnen dat elk kind zich kan ontwikkelen passend bij zijn/haar fysieke, mentale en creatieve mogelijkheden als voorbereiding op volwaardige en betekenisvolle deelname aan de samenleving van morgen. Dat betekent onder meer leren samenwerken en samenleven met alle verschillen en mogelijkheden die kinderen en jongeren hebben zonder uitsluiting en zoveel als mogelijk bij elkaar. Dat is de ambitie en opdracht van inclusief onderwijs. Het onderscheid tussen regulier en speciaal onderwijs zoals we dat nu kennen, krijgt een andere invulling, zal veel minder scherp worden en samengaan. De landelijke ambitie is dat in 2035 alle schoolgebouwen in Nederland ‘inclusief’ zijn. Dit wil zeggen zonder fysieke en onderwijsinhoudelijke drempels voor álle deelnemers. In 2024 zette Oss al concrete stappen. Onder meer door samen met schoolbesturen en samenwerkingsverbanden met bijeenkomsten en ‘werkvloersessies’ het thema inclusief onderwijs te verkennen en nieuwe onderwijshuisvesting te plannen waarin Speciaal Basisonderwijs en twee reguliere basisscholen samen onderdak krijgen en een inclusief onderwijsprogramma wordt opgesteld.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- Het voorkomen van voortijdig schoolverlaten begint door in te zetten op een preventieve aanpak van schoolverzuim. Een integrale aanpak in samenspraak en afstemming met het onderwijs en ketenpartners. Ook in 2024 waren alle jongeren die het onderwijs zonder startkwalificatie hebben verlaten in beeld bij het RBL BNO. Het percentage voortijdig schoolverlaters in Oss daalde van 2,6% in 2021-2022 naar 2,3% in 2022-2023.
- Door vertraging van de wet van school naar duurzaam werk ontbreekt tot 1 januari 2026 de wettelijke grondslag om jongeren van 23-27 jaar te monitoren en te benaderen. In samenspraak met jongerenconsulenten van de gemeente Oss en het Actieteam 16-27 jaar wordt tot 1 januari 2026 waar nodig wel dienstverlening door het RBL BNO geboden aan jongeren van 23-27 jaar.
- We hebben de subsidieregeling kinderopvang herijkt met mogelijkheid voor het invoegen van extra subsidies bij veel doelgroepkinderen (>50% en >75% per groep) en extra opleidings-VVE subsidie per groep voor kleine aanbieders zodat thuisnabij VVE aanbod rendabel is.
- We zijn in 2024 gestart met de Voorleesexpres in de hele gemeente (als vervanger van de Leesexpeditie). Dit is beschikbaar voor een bepaald/beperkt aantal kinderen die hier echt voordeel van hebben.
- Op alle locaties voor kinderopvang wordt op basis van een wettelijke verplichting jaarlijks toezicht gehouden; voor gastouderopvang gaat het jaarlijks om 50% van de locaties. Het toezicht is in overleg met de GGD risico gestuurd en themagericht ingericht. Er is in 2024 sprake geweest van 1 groot handhavingstraject, waarna de houder op eigen initiatief de opvang heeft beëindigd.
- Wij hebben dyslexie beleid geëvalueerd en daaruit adviezen gekregen over welke interventies succesvol zijn voor het voorkomen van dyslexie, en over mogelijkheden om de dyslexietrajecten in de specialistische jeugdhulp passend in te zetten en ook terug te dringen.
- De pilot logopedische screening in de VVE-kinderopvang is geëvalueerd (de algemene GGD screening is enkele jaren geleden vervallen). Er is geen aanleiding voor vervolgactiviteiten in deze groep. De opvang zet op eigen initiatief, en in aansluiting op de pilot, wel in op kennisversterking rond spraak/ taalontwikkeling en NT2. Aanvullend vindt nog een screening plaats op enkele niet VVE-kindgroepen.
- Wij ontwikkelen vanuit het OBEA een voorstel om te komen tot brugfunctionarissen op alle scholen; dat is ook ter vervanging van de familiecontactpersonen die op enkel scholen aanwezig waren. De Brugfunctionaris krijgt tot taak om (hulp)vragen van ouders, kinderen en jongeren vanuit school en bij voorkeur met de eigen wijk en omgeving – in de normale pedagogische omgeving van het kind - op te pakken en daarmee doorverwijzing naar (specialistische) jeugdhulp te voorkomen. In 2024 deden we met een kortlopende pilot en gesprekken met schoolbesturen en Ons Welzijn de eerste ervaringen,
- De pilot Onderwijszorgarrangementen (OZA) zijn afgerond. Samen met onderwijs, andere gemeenten en jeugdhulppartners voeren we gesprekken hoe we gezamenlijk de ambities rondom inclusie waar te maken. Zoals de experimenteerregeling waar we samen met het samenwerkingsverband 30 06 PO, de gemeente Maashorst, de Vlinder en Sterrenkijker aan mee doen en de ontwikkelingen rondom ‘Wel In Ontwikkeling’ waar we samen met andere partijen onder leiding van het samenwerkingsverband 30 06 PO, onderwijsaanbod voor hoogbegaafden in onze regio bespreken.
- Heel 2024 is in de Schadewijk in de vorm van KODOSS een breed naschools aanbod gerealiseerd gericht op versterking van de sociale ontwikkeling, talentontwikkeling en stimulering van ontmoeting van kinderen. Samen met kinderopvang, onderwijs en Ons Welzijn zijn spel, sport, cultuur en leeractiviteiten ontwikkeld en aangeboden die toegankelijk voor alle kinderen van 6 tot en met 12 jaar in de wijk.
- In samenwerking met het onderwijs en andere partijen sluiten we met twee tijdelijke projecten aan bij het landelijk subsidieprogramma Gelijke Kansen Alliantie (GKA). De looptijd van deze aanvullende financiering was twee jaar en liep eind 2024 af. Naast KODOSS (zie hierboven), betrof dit De Brugroute: een aanpak waarbij kinderen uit groep 7 en 8 laagdrempelig op thema’s al in het voortgezet onderwijs les krijgen om zo betere doorstroomkansen te krijgen. De Brugroute is door de scholen eind 2024 afgebouwd omdat er geen perspectief op verdere uitbouw daarvan was.
- Bij casuïstiek inzake veiligheid rondom scholen werken wij actief samen met het onderwijs en ondersteunen met veiligheidsprotocollen en draaiboeken. Het heeft geleid tot meer structureel overleg met het onderwijs (vierhoeksoverleg).
- Wij hebben voor diverse scholen oplossingen gezocht voor groei van het aantal leerlingen, door interne verbouwingen of huisvesting van leerlingen in leegstaande lokalen elders. Daarnaast werken voor diverse verouderde schoolgebouwen aan planvorming voor vervangende voorzieningen conform het Integrale Huisvestingsplan.
- Wij zijn gestart met de voorbereiding van de herijking en actualisatie van het bestaande Integraal Huisvestingsplan onderwijsvastgoed. Daarbij willen we goed zicht krijgen op het totale bestand aan onderwijsvastgoed.