2.2 Bestaanszekerheid
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Inwoners in Oss hebben bestaanszekerheid en kunnen meedoen in de samenleving
- Inwoners die in de knel komen maken maximaal gebruik van de mogelijkheden uit het armoedebeleid.
- Er is goede ondersteuning voor inwoners met beginnende geldzorgen tot en met problematische schulden
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Eind 2023 hebben we het beleidskader Aanpak Geldzorgen 2023-2028 vastgesteld. Dit geeft richting aan de activiteiten voor mensen met vragen en problemen rondom inkomen en schulden. Daarbij maken we onderscheid in activiteiten voor iedereen met geldzorgen, ondersteuning van mensen in armoede en ondersteuning van mensen met schulden.
Wij hebben conform het nieuwe beleid de vergoedingen voor de regeling Meedoen is belangrijk verhoogd. Inwoners in Oss hebben nu meer ruimte om zelf te kiezen hoe zij hun maatschappelijke participatie vormgeven.
Ook in 2024 hielpen veel mensen in onze gemeente elkaar bij de aanpak van geldzorgen. Er zijn verschillende vrijwilligersinitiatieven die inwoners in de knel helpen. Zij weten steeds meer inwoners te bereiken en weten elkaar en de gemeente goed te vinden.
Wij hebben met vroegsignalering, budgetcoaching en BB-Oss een grotere variatie voor ondersteuning bij problematische én beginnende geldzorgen. Daarmee kunnen we meer preventief werken zodat minder schuldhulpverleningstrajecten nodig zijn, en kunnen we betere nazorg bieden.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- Onze aanpak budgetcoaching is geëvalueerd. Dit instrument heeft een (relatief) hoog bereik en is een laagdrempelige manier om hulp te krijgen. Inwoners zijn tevreden over de dienstverlening en we bereiken veel (36%) jongeren.
- Team Schuldhulpverlening heeft een nieuwe naam gekregen: team Geldzorgen. Deze naam past beter bij de rol die we als gemeente hebben voor onze inwoners. We helpen mensen met geldzorgen op verschillende manieren: dat kan door vroegsignalering, budgetcoaching, met budgetondersteuning en -beheer, of door gesprekken bij het financieel spreekuur.
- Het minnelijk schuldhulpverleningstraject is verkort naar anderhalf jaar (conform de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening).
- De bedragen voor MIB en AZOSS zijn verhoogd. Ook zijn de zwemvouchers uitgebreid, nu kunnen kinderen uit minimagezinnen diploma’s A, B en C halen met een voucher. Verordeningen zijn hiervoor aangepast.
- We hebben uitvoering gegeven aan de landelijke aanpak alleenverdienersproblematiek, waarmee wij gezinnen compenseren die door een fout in landelijke berekeningen te weinig inkomen ontvangen.
- Vanaf 1 januari 2024 geven we uitvoering aan het nieuwe debiteurenbeleid bij de Participatiewet. We schelden bijstandsschulden eerder kwijt. Zo kan de inwoner uit een vicieuze cirkel komen en zich weer richten op het voeren van een normaal leven zoals iedere andere inwoner. Het biedt perspectief op een stabiele financiële situatie en daarmee is de basis gelegd om te kunnen meedoen in de samenleving.
- Wij hebben het actieonderzoek ‘In de dichterbijstand’ van de universiteit van Humanistiek voortgezet. Met consulenten, interviewers (ervaringsdeskundigen uit Oss die begeleid worden door Movisie) en inwoners verkennen we de werkrelatie: hoe ervaren inwoners deze en welke acties kunnen uitgezet worden om deze te verbeteren.
- Gemeente en Ons Welzijn werken steeds meer gebiedsgericht samen in de sociale teams. Inwoners kunnen op verschillende manieren om ondersteuning vragen. Door een nauwere samenwerking kunnen we in het sociale team beter ondersteunen bij hulpvragen die gaan over meerdere leefgebieden. Zo staan we dichter bij de inwoners, en kunnen we beter inspelen op hun vraag en ontwikkelingen in de wijk. In alle gebieden is ook een financieel spreekuur, waar inwoners laagdrempelig binnen kunnen lopen met vragen bij geldzorgen.
- Het convenant ‘Samen voor een Oss van morgen’ is gezamenlijk met de bewindvoerders stopgezet. Dit instrument had niet het verwachte resultaat op de samenwerking met bewindvoerders. Deze samenwerking blijft belangrijk, daarom hebben we op 7 november 2024 een eerste gezamenlijke bijeenkomst georganiseerd.
- De app Kwikstart is gelanceerd. Deze app kan jongeren helpen informatie te vinden over belangrijke informatie (bijv. zorg, wonen, onderwijs en geldzaken). Ook ontvangen alle jongeren die 18 jaar worden een kaartje waarmee we informatie geven over zaken die geregeld moeten worden als je 18+ bent.
- Bij het Talent Atelier hebben middelbare schoolleerlingen meegedacht hoe we financiële educatie voor scholieren vorm kunnen geven.
- Eind 2023 zijn we gestopt met de samenwerking met Stichting Jeugdfonds Sport en Cultuur. In 2024 heeft Stichting Leergeld Oss deze taken overgenomen. Zij helpen nu kinderen financieel zodat zij kunnen sporten of mee kunnen doen aan culturele activiteiten (zoals muziekles).
- In navolging van de Dag van de DigiD (2023) is in 2024 de DigiD on tour georganiseerd door de gemeente Oss, ONS welzijn en de bibliotheek Oss. Gedurende een week hebben we verschillende kernen bezocht. Hier zijn 3 bijeenkomsten gegeven met uitleg over DigiD, het belang daarvan en de gebruiksmogelijkheden en het belang. Daarnaast waren er 3 inloopmomenten waarbij inwoners met vragen over DigiD konden binnenlopen en door professionals en vrijwilligers werden geholpen. In totaal hebben we met deze tour ongeveer 130 inwoners bereikt.
- Daarnaast hebben vele bestaande initiatieven hun goede werk voortgezet. Zoals onze vrijwilligerspartijen die zich onvermoeibaar blijven inzetten voor hun medemens. Ook de financiële spreekuren en aanpak vroegsignalering blijven goed lopen. Bij BB-Oss zien we ook een significante toename van gebruik.