2.1 Werk en talentontwikkeling
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Iedereen die kan en wil werken, heeft werk of volgt een opleiding daarvoor
- Inwoners in Oss beschikken over basisvaardigheden (taal, rekenen, digitale vaardigheden)
- Bedrijven in Oss beschikken op het juiste moment over de juiste hoeveelheid mensen, met de juiste kwalificaties op de juiste plek
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
De arbeidsmarkt is en blijft (heel) krap door de vergrijzing en ontgroening. Met alleen instroom vanuit het onderwijs (jongeren) op de arbeidsmarkt hebben we niet genoeg arbeidskrachten. We willen daarom -ook in de regio- onze bedrijven ondersteunen door anders te werken en zoveel mogelijk talenten te benutten. Belangrijk hiervoor is ook dat mensen zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Onder de vlag van UNESCO Lerende stad Oss ontplooien wij activiteiten die daar op aansluiten. Het onderzoek ‘Osse Ontwikkeling Centraal’ heeft duidelijk gemaakt dat veel inwoners graag trainingen en cursussen willen volgen om zo flexibel mee te kunnen blijven doen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Onze aanpak voor basisvaardigheden 'Meedoen begint bij de basis' is een element daarin. Ook blijkt uit het onderzoek dat Osse ondernemers voor hun werknemers hier graag op willen investeren. Gezamenlijk maken we een lokaal arbeidsmarktbeleid.
Ondanks de krappe arbeidsmarkt neemt het aantal mensen met een bijstandsuitkering toe, vooral door instroom van kwetsbare jongeren en statushouders. Wij blijven met een variatie aan dienstverlening ondersteunen bij het vinden van werk of een opleiding.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- De tweejaarlijkse evaluatie van het partnership gemeenten-IBN is uitgevoerd en heeft geleid tot nieuwe afspraken voor 2025-2026. De huidige afspraken zijn over het algemeen voortgezet en de hoogte van de lumpsumfinanciering voor IBN is aangepast.
- Daarnaast zijn we aan de slag met het strategisch partnership met IBN voor de lange termijn (2035).
- Wanneer nodig plaatsen wij inwoners op een beschutte werkplek. Per februari 2025 hebben 147 mensen een indicatie beschut werk: 62% daarvan is aan het werk, 29% zit in een traject maar is nog niet geplaatst.
- De herziening van de Participatiewet (wetsvoorstel Participatiewet in balans) is opnieuw uitgesteld naar 1 januari 2026. Deze herziening past in onze visie. We bekijken hoe we al kunnen voorsorteren op de voorgestelde maatregelen genoemd in het wetsvoorstel.
- Jongeren met en zonder uitkering blijft een belangrijke en groeiende doelgroep, die voornamelijk bestaat uit vergunningshouders en jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. De consulenten uit het jongerenteam benaderen deze jongeren actief en begeleiden ze naar school of werk en zorgen dat ze hun werk behouden via inzet van jobcoaching.
- Voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar met vraagstukken op meerdere leefgebieden werken we intern samen en betrekken externe partners, zodat er voor de jongeren integrale oplossingen worden gerealiseerd (zie ook programma 1).
- Wij ondersteunen statushouders met een breed pakket vanuit de wet Inburgering, gericht op integratie, taalvaardigheid en toeleiding naar werk. De taakstelling huisvesting statushouders vanuit het Rijk was voor 2024 was 170; wij hebben voor 187 statushouders huisvesting gerealiseerd.
- Vanuit de WEB-middelen (Wet Educatie Beroepsonderwijs) zetten we actief in op het verbeteren van de basisvaardigheden van volwassen inwoners van Oss. In 2024 zijn de formele trajecten opnieuw (regionaal) aanbesteed.
- Voorbereiding en implementatie Regiesysteem Zorgned is een belangrijke ontwikkeling, die tegelijkertijd veel tijd heeft gevraagd; het is een integraal systeem voor de uitvoering sociaal domein, waarop ook Ons Welzijn is aangehaakt. Het ondersteunt de Samenwerkwijze. Voor inrichting van het systeem zijn werkprocedures voor alle uitvoerende teams in het sociaal domein aangescherpt en gewijzigd, het systeem getest, trainingen ontwikkeld. De uitvoeringsafdelingen zijn hier, naast hun reguliere werkzaamheden, extra mee belast. De dienstverlening aan de inwoners is doorgegaan, de interne ondersteuning had weinig ruimte voor andere ontwikkelingen.
- Het beleidskader ‘Meedoen begint aan de basis’ is herijkt en vastgesteld. Wij hechten grote waarde aan uitbreiding van de Digi-Taalhuispunten, waar mensen terecht kunnen voor digitale ondersteuning en taalaanbod. Onze speerpunten zijn de bekendheid met het Taalaanbod, de samenwerking met partners in de keten (arbeid, schuldhulpverlening, onderwijs en zorg), het informele aanbod in de buurt en de betrokkenheid van de werkgevers. In 2024 zijn we gestart met de trainingen van der eerstelijns medewerkers in het herkennen van signalen van laaggeletterdheid. Ook hebben het DigiTaalhuis en het Informatiepunt Digitale Overheid een voorlichtingsfilmpje gelanceerd om een breder publiek te bereiken.
- In 2024 bezochten ongeveer 300 inwoners het spreekuur van het DigiTaalhuis en gemiddeld per week 45 mensen het Taalcafé. We zien dat vooral Oekraïners hun weg weten te vinden naar het taalaanbod. In 2024 is er bij het KW1C een extra klas gestart op B1-niveau met Oekraïners. Ook onder de 143 aanmetingen bij onze formele taalaanbieder Sagenn is een grote groep met Oekraïners.
- Doel in de regio Noordoost Brabant is dat eind 2024 7909 banenafspraken gerealiseerd zijn. Eind Q3 zijn er 8.115 actieve banenafspraken, 2,6% boven de taakstelling.
- Binnen de arbeidsmarktsamenwerking Noordoost Brabant Werkt is het regionale Werkcentrum ingericht. Hierin zijn het Werkgeversservicepunt, het RMT en het Leerwerkloket samengegaan en daarmee is er een digitaal centraal punt gekomen voor dienstverlening aan inwoners en werkgevers voor vragen rondom werk. Onze regio heeft actief bijgedragen aan de landelijke ontwikkeling en doet mee in de voorhoede.
- Voor de aanpak van de arbeidskrapte heeft Noordoost Brabant Werkt een Human Capital Agenda Noordoost Brabant gelanceerd. Hiervoor is een analyse van de krapte op de arbeidsmarkt uitgevoerd en is met de netwerkpartners gezamenlijk gekozen voor versterking van specifieke sectoren: zorg, onderwijs & kinderopvang, veiligheid, agrofood, energie, maakindustrie, bouw & infrastructuur, ICT.
- We versterken, naast de naamsbekendheid van de Osse bedrijven bij studenten/potentiële werknemers, de leer- en ontwikkelcultuur bij werkgevers én in het onderwijs via de lerende stad Oss en regionale projecten. Om dit te doen hebben we diverse activiteiten uitgevoerd als onder andere de jongerenbedrijvendag waar scholieren kennismaken met de bedrijven in Oss, dag van de techniek en de week van de techniek zodat zowel kinderen als ouders jaarlijks kennismaken met de mogelijkheden bij bedrijven. Ook organiseerden we een NEXT-lezing voor onderwijsprofessionals over vernieuwend onderwijs en de digitale werkplaats waar de HAN en Oss bedrijfsleven samenwerken aan praktijkgerichte opdrachten.
- We ontwikkelen lokaal arbeidsmarktbeleid. Daarvoor hebben we onder inwoners, onderwijs, ondernemers en maatschappelijke instellengen onderzoek laten doen naar de kansen voor Leven lang ontwikkelen in Oss. We hebben een breder onderzoek Arbeidsmarkt Oss gedaan onder ondernemers en onderwijs. De eerste resultaten zijn gepresenteerd aan ruim 50 Osse partners die samen de Oss Arbeidsmarkt Community vormen. En middelbare scholieren in Oss en studenten KW1C en de Han hebben zich bezig gehouden over de vraag over jong talent behouden en binden in Oss.
- We hebben een nieuwe visie voor de Talentencampus uitgewerkt, in aansluiting op de Lerende Stad Oss. Het voorstel voor de passende wijze van besturen en de rol van de gemeente hierin, is nog in ontwikkeling.