2.3 Integratie en opvang
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Iedereen kan volwaardig deelnemen aan de samenleving; waar nodig bieden we internationale werknemers, vluchtelingen en statushouders ondersteuning op het gebied van onder andere taal, huisvesting en welzijn
- We bieden opvang van vluchtelingen op een humane en veilige manier binnen onze mogelijkheden
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Met de realisatie van de nieuwe locatie voor (asiel)opvang in Oss hebben we een belangrijke stap gezet. We bieden gelegenheid om mee te doen met aandacht voor taal, onderwijs en werk. Met ondersteuning voor wie dit nodig heeft. De draaglast en draagkracht van de opvang, directe omgeving en samenleving zijn in balans. Ook zijn stappen gezet gericht bij het versterken van participatie van internationale werknemers in Oss.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- Opvang statushouders en vluchtelingen: in 2024 is de verhuizing van de opvang van en vluchtelingen naar de nieuwe locatie aan de Spitsbergerweg gerealiseerd. Er zijn in totaal 500 plekken structureel op deze locatie beschikbaar. De locatie voldoet aan de laatste kwaliteitseisen zoals geformuleerd in de Spreidingswet. Uitvoering hiervan gebeurt door de stichting Thuis in Oss op basis van een subsidie vanuit de gemeente Oss en een samenwerkingsovereenkomst met het COA. In deze samenwerking stemmen we de inhoudelijke programmering van de opvang af. Het is de bedoeling dat integratie in de Osse samenleving zo snel mogelijk plaats vindt. Zo is er een taaldocent aangesteld bij Thuis en wordt er met een gecertificeerde taalmethode gewerkt voor alle vluchtelingen. We starten op korte termijn met de pilot “Vluchtelingen aan het werk”. Het hebben van (vrijwilligers-)werk is een van de beste manieren om te werken aan integratie. De statushouders die nieuwkomer worden in Oss proberen we zo vroeg mogelijk in het asielproces naar Oss te halen zodat de integratie sneller kan starten.
- Er is verder uitvoering gegeven aan de pilot participatie en integratie van internationale werknemers door ONS welzijn en stichting Barka. Zo zijn er inloopspreekuren bij Barka en wordt er (telefonisch) informatie, advies en hulp geboden op werk-, woon-, financiële en welzijnsvragen. Er is een laagdrempelige inloop in de pit-stop, er is een behoefteonderzoek gedaan en er zijn diverse voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd samen met relevante ketenpartners.
- We hechten waarde aan de bijdrage van internationale werknemers aan de Osse economie. We vinden het belangrijk dat deze werknemers een goede plek om te wonen hebben. Dat werkgevers en huisvesters zich verantwoordelijk voelen om voor die plek en een goed woon- en leefklimaat te zorgen. Helaas is dat niet altijd het geval. Met regelmaat constateren we misstanden bij de huisvesting van internationale werknemers. Met slechte leefomstandigheden voor de werknemers en overlast in de omgeving tot gevolg. Gekozen is om eerst de bestaande grootschalige huisvestingslocaties kwalitatief op orde te laten brengen en om de realisatie van nieuwe locaties voorlopig ‘on hold’ te zetten. Daarnaast gaat de aanpak overbewoning onverminderd door. Het risico dat bewoners op straat komen te staan door onze handhavingsacties is iets groter. We schenken daarom extra aandacht aan communicatie naar de bewoners en zorg & welzijn en andere benodigde instanties haken aan.
- Voor de toelichting over taallessen verwijzen we naar programma 2.