2.2 Jeugdhulp
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Jeugdigen in onveilige situaties worden beschermd
- De hulp voor de jeugdige is zo dicht mogelijk bij huis, nabij het gezin
- Er is passende (specialistische) jeugdhulp voor de jeugdigen die dit nodig hebben
- Er is een sterke (gemeentelijke) toegang die verbindingen heeft met partners uit de jeugdketen zoals consultatiebureau, voorschoolse voorzieningen en onderwijs
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Wij bieden hulp aan alle jeugdigen die dat nodig hebben. Het gebruik van jeugdhulp blijft groeien; meer jeugdigen krijgen hulptrajecten toegewezen en hulptrajecten duren langer. Vanuit ons dashboard Sociaal Domein kunnen we data van de afgelopen drie jaar vergelijken. We zien extra groei bij ambulante begeleiding en specialistische GGZ. Belangrijk inzicht is dat we vooral kunnen sturen op de vermindering van inzet van jeugdhulp. Wij hebben daarvoor diverse kostenbeheersingsmaatregelen opgesteld. Niet alleen nodig om de kosten niet verder te laten toenemen, maar ook om te zorgen dat er hulp beschikbaar blijft voor de jeugdigen in de meeste kwetsbare posities. De maatregelen zijn onder meer gericht op het vergroten van het kostenbewustzijn bij onze toegangspartners, te normaliseren en jeugdigen zoveel mogelijk te ondersteunen in hun eigen gezin, netwerk en leefomgeving.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- Om méér voorliggende oplossingen en kortere doorlooptijden te realiseren, zijn we het experiment Samenwerkwijze Jeugd gestart in samenwerking met Ons Welzijn, GGD en zes regionaal werkende jeugdhulpaanbieders. In deze pilot experimenteren we ook met administratief arm werken. Wij volgen deze pilot met een onderzoek door Bureau Zunderdorp.
- De regionale website 'Als je uit elkaar gaat' is gelanceerd; met een lokale pagina sluit Oss hier op aan. Daarbij is begin 2025 het lokale scheidingsteam gestart. Hier kunnen ouders, kinderen, hun sociale netwerk en professionals terecht kunnen voor informatie, advies en hulp.
- Vanuit het programma ‘Sporen naar kansen’ werken we aan verbinding van jeugdhulp met passend onderwijs en kinderopvang. We evalueerden het dyslexiebeleid om te komen tot verbetering van de aanpak van dyslexie. Voor een goede ondersteuning van gezinnen werken we samen met het onderwijs en Ons Welzijn aan een plan voor brugfunctionarissen op alle scholen. We versterkten het expertiseteam kinderopvang om ook aan de gastouderopvang ondersteuning te kunnen bieden (zie programma 2). Dit sluit aan op onze visie op de Pedagogische basis om meer op te lossen in het normale leven, dicht bij het gezin en de leefomgeving. We verankeren dit gedachtengoed steeds breder in ons netwerk, zoals bij scholen, in de sociale teams en bij het jongerenwerk.
- De regionale werkgroep ‘Veilig in Afhankelijkheidsrelaties’ waarin wij actief participeren en een contactpersoon bieden, ligt sinds het najaar stil.
- Ondertussen hebben wij voor Oss een analyse en een zelfscan Kwaliteitskader Werken aan veiligheid gedaan en werken we aan een met integrale beleidsontwikkeling en –afstemming op het terrein van jeugdhulp, wmo en veiligheid. Het CJG past de ketenaanpak gefaseerd werken aan veiligheid toe en werkt volgens de Top3 Methodiek. Voor jeugdhulp gaat het dan om sturing op de inzet en samenwerking van Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming en jeugdbeschermingspartners met de lokale teams bij bescherming van jeugdigen in onveilige situaties.
- Wij leverden onze bijdrage aan de regionale beleidsontwikkeling door voorzitterschap van het regionaal beleidsteam, projectleiderschap Transformatie-opgaven Jeugdhulp, afbouw Jeugdzorg+ (bovenregionaal), deelname aan werkgroep Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming en deelname aan het regionaal regieteam. Osse medewerkers werken aan thema’s als inrichting crisishulp NOB en gesloten jeugdzorg, afstemming onderwijs-jeugdhulp, ontwikkeling Jeugdbescherming, ervaringskennis, project 16-17 jaar, uitrol gedeelde verklarende analyse.
- De regionale aanpak Transformatie-opgaven voor nieuwe innovatieve vormen die ons zorglandschap kunnen verrijken en die een bijdrage leveren aan thuis- en gezinsgerichte hulp, heeft geen apart plan meer en is opgegaan in het nieuwe regionale uitvoeringsprogramma Jeugdhulp Noordoost Brabant.
- Met het Actieteam 16-27 realiseren we een integrale, vraaggerichte aanpak (waarbij de BIG5 het uitgangspunt zijn) waardoor kwetsbare jongeren (16-27 jaar) vanuit niet langer tussen wal en schip vallen. We implementeren de JIM aanpak.
- Voor verbetering van de dienstverlening aan gezinnen met zorgintensieve kinderen, lopen we met ONS welzijn een ontwikkeltraject. In dit traject leren we Om hoeveel gezinnen het gaat, wat deze gezinnen nodig hebben, hoe het zorglandschap eruit ziet en wat de impact op de betrokken organisaties is.