2.2 Financiën
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Uitvoeren van een stabiel financieel beleid met heldere afspraken en financiële lenigheid om in te spelen op nieuwe omstandigheden.
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
In het coalitieakkoord ‘Samen Duurzaam Vooruit’ is gekozen voor een degelijk financieel beleid in onzekere tijden. Onze ambitie is om ons huishoudboekje blijvend op orde te houden door een stabiel financieel beleid, heldere afspraken en financiële lenigheid om in te spelen op nieuwe omstandigheden.
Ons financieel beleid blijven we gedegen en solide vormgeven. Echter gezien het ravijnjaar, gecombineerd met een stijgende rente en stijgende zorgkosten (jeugdzorg en Wmo) is op dit moment onze meerjarenbegroting niet meerjarig sluitend. Daarom zijn we in 2024 een strategische heroriëntatie (bezuinigingsoperatie) gestart om te zorgen voor evenwicht tussen ambities enerzijds en (financiële) middelen anderzijds.
Daarnaast blijven we (en hebben dit nadrukkelijk in 2024 gedaan) lobbyen met de VNG en G40 voor voldoende financiële middelen vanuit het Rijk voor de uitvoering van onze taken. Gezamenlijk met de VNG is een resolutie opgesteld die wij als gemeente ook hebben ondertekend.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We hebben samen met VNG en G40 stevig ingezet op lobby richting het Rijk (zie eerder).
- We hebben projectcontrol versterkt met veel aandacht voor grote projecten zoals het Warenhuis, Lievekamp, zwembad, Amsteleind, spoorzone etc. De gemeenteraad heeft ook extra formatie hier voor vrijgemaakt vanaf het jaar 2025.
- De komende jaren investeren we fors. Deze grote investeringen leiden er toe dat we ook veel geld voor langere tijd moeten gaan lenen. We hebben in 2024 de financieringsbehoefte voor de komende 4 jaar in beeld gebracht. Daarbij was het erg lastig in te schatten wanneer daadwerkelijke uitgaven bij grote projecten precies gedaan worden. We blijven dit monitoren en bijstellen. De totale financieringsbehoefte schatten we nu in op € 290 miljoen euro in de komende 4 jaren. Dit is fors en voor onze gemeente uniek. Daarom hebben we in 2024 een treasury adviesbureau ingeschakeld om samen met ons een goede financieringsstrategie op te zetten. Hierover hebben we ook een presentatie gegeven in de rekeningcommissie.
- We hebben extra geïnvesteerd in werving van subsidies op het gebied van woningbouw, klimaat & energie en mobiliteit. Ondersteund via een extern bureau deden we dit in 2024 nog met beperkte capaciteit, maar vanaf 2025 hebben we hiervoor extra capaciteit beschikbaar.
- Over het boekjaar 2023 hebben we als college in 2024 een rechtmatigheidsverklaring afgegeven.
- In 2024 hebben we hard gewerkt aan verbetertraject in het kader van fiscaal beter in control te komen. Het convenant met de belastingdienst is in 2023 al getekend. In 2024 hebben we diverse controles uitgevoerd. Op basis van de afspraken in dit convenant zijn er meerdere afstemmingsoverleggen geweest met de belangdienst wat heeft geleid tot goede wederzijdse afspraken. Over diverse dossiers heeft afstemming plaatsgevonden, bijvoorbeeld over fiscale positie MFA's, Warenhuis, nieuwbouw Lievekamp etc.
- We monitoren periodiek de betalingstermijn van onze facturen. De norm van 90% tijdige betaling binnen 30 dagen is gerealiseerd. We proberen sowieso facturen die akkoord zijn eerder dan 30 dagen te betalen.
- Onze planning & controlproducten zijn digitaal beschikbaar via http://financien.oss.nl . Daarnaast maken we jaarlijks een begroting in het kort, waarin in het kort belangrijkste zaken uit de begroting worden gepresenteerd.