2.2 Wonen en erfgoed
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Een complete woongemeente met aandacht voor de woonomgeving in bestaande wijken en kernen en een flexibel en gedifferentieerd woningbouwprogramma.
- Een comfortabele woningvoorraad die aansluit bij de behoeften en wensen van de bewoners. De woningen zijn duurzaam en toekomstbestendig.
- Een (t)huis voor alle groepen inwoners. Aandacht voor de groep kwetsbare inwoners met een zorgbehoefte die in de toekomst in een reguliere woning moeten blijven wonen. Ook aandacht voor de inwoners met een middeninkomen, jongeren die in de koop- en huursector buiten de boot dreigen te vallen en voor voldoende kwalitatieve huisvesting voor internationale werknemers.
- Versterking van de woonfunctie van Oss, ook in regionaal opzicht.
- Versnelling van de woningbouw met als doelstelling dat er in 2030 circa 5.200 woningen zijn toegevoegd aan de Osse voorraad in lijn met de Regionale Woondeal. De Woonagenda 2022-2024 helpt om uitvoering te geven aan deze ambities.
- We geven aandacht aan betekenis en behoud van erfgoed en archeologie, onder meer door archeologie in de gemeente zichtbaar en beleefbaar te maken. We doen dit samen met partners en zetten in op publieksbereik en participatie.
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
In 2024 zijn er 340 woningen gerealiseerd en we hebben circa 15 woningbouwplannen in procedure genomen. Hierdoor gaan we de komende jaren de benodigde toename in realisatie zien als resultaat van de versnelling. Daarnaast zijn er in 2024 in totaal 732 bouwvergunningen verleend, waarvan 384 vergunningen voor sociale huur woningen.
Regionaal sluiten we aan bij de afspraken in de Woondeal die onze ambities op differentiatie en betaalbaarheid volgen. Dit heeft zich in 2024 geuit in een gevarieerd programma voor de toekomstige ontwikkelingen, zoals Euterpepark, Spoorlaan-Zwaluwstraat en Stationskwartier Ravenstein. Net als in 2023 is de huisvesting van aandachtsgroepen en de evenwichtige verdeling van woningtoewijzingen in 2024 belangrijk geweest. We hebben hiervoor een verdeling van 1/3 aandachtsgroep, 1/3 op wachttijd, 1/3 op loting aangehouden.
Voor erfgoed was 2024 een jubileumjaar: onder de noemer OsseSchouders was er veel aandacht voor erfgoed, met de nadruk op archeologie. Er zijn veel nieuwe activiteiten georganiseerd en producten gemaakt voor een breed publiek, samen met het erfgoedveld en met hulp van de lokale en sociale media. De band met de Universiteit Leiden is versterkt door de viering van het jubileum ‘50 jaar archeologie’.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We hebben onze inzet om te komen tot woningbouwversnelling gecontinueerd en mogelijkheden verkend om woningbouwprojecten sneller ‘hard’ te maken. Dit hebben we toegepast op locaties waarvoor de plannen in voorbereiding waren en op nieuwe locaties. We hebben gebruik gemaakt van provinciale en landelijke regelingen voor zover kansrijk en haalbaar voor Osse ontwikkelingen. Dit heeft geresulteerd in een subsidie van het Rijk van € 1,8 miljoen voor het woningbouwproject Stationskwartier Ravenstein.
- We hebben in april 2024 de prestatieafspraken over de woningbouwopgave in de sociale huur geactualiseerd met woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland.
- We hebben toezicht en handhaving op overbewoning versterkt middels de start van het project overbewoning. Dit project is gericht op extra toezichtscontroles, handhavingszaken, hercontroles en reactie op klachten/meldingen.
- We hebben initiatiefnemers in CPO groepen geattendeerd op de mogelijkheden vanuit het provinciale Actieprogramma Nieuwe Woonvormen en Zelfbouw en op het CPO beleid Oss. Dit hebben we gedaan via de zelfbouwcoaches en onze website. In 2024 heeft dit geleid tot de daadwerkelijke start bouw van woningen door CPO groepen op diverse locaties, waaronder Maren-Kessel Liesdaal, Geffen en Overlangel. Daarnaast zijn er ook CPO groepen met een grondpositie in Liesdaal (2 e groep), Ravenstein en Herpen.
- We hebben initiatief en creativiteit uit de samenleving benut om plannen tot ontwikkeling te brengen. Via onder meer de Intaketafel bieden we daarvoor één loket waar we initiatieven voor onder andere woningbouw in eerste aanzet beoordelen op de wenselijkheid van beleidskader.
- We hebben periodiek een voortgangsmonitor woningmarkt opgesteld, met onder meer data van het kadaster over transacties in de bestaande woningvoorraad. We hebben hier halfjaarlijks over gerapporteerd via de Raadsinformatiebrief voortgang woningbouw.
- We hebben een uitvoeringsprogramma wonen welzijn zorg gemaakt.
- We hebben verder uitvoering gegeven aan de actiepunten die genoemd zijn in de regionale woondeal.
- We hebben met actief grondbedrijf grote stappen gezet met Amsteleind.
- We hebben de nieuwe archeologienota met archeologische verwachtingskaart laten vaststellen in de raad.
- We hebben de Cultuurhistorische Waardenkaart afgerond.