2.1 Verstedelijking
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Eigentijdse stadsvernieuwing; wat inhoudt dat er een diversiteit aan extra woningen gebouwd wordt in het stedelijk gebied. Dit levert een aantrekkelijke stedelijke leefmilieus en gemeenschappen op, die van aanvulling zijn op de bestaande Osse woonmilieus.
- De mobiliteitstransitie in de stad; waarin langzaam verkeer volop ruimte heeft en voorzieningen zoals openbaar vervoer, groen, sport, onderwijs en cultuur snel bereikbaar zijn vanaf woon- of werkplek .
- Duurzame, gezonde en veilige leefomgeving; waarin in het stedelijk gebied ruimte is gemaakt voor de uitdagingen uit het programma energie en klimaat en de opgave met betrekking tot energie.
- Vooraanstaande industriële ontwikkel- en maakstad; waarbij het nieuwe werken (in de nabijheid van de stations) onderdeel is van de nieuwe stedelijkheid.
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Bovenstaande doelstellingen dragen bij aan het creëren van een aantrekkelijk stedelijk woon-, werk- en leefmilieu in de nabijheid van het spoor en de stations in de spoorzone van Oss.
Het woningbouwprogramma levert de bouwstenen voor eigentijdse stadsvernieuwing in aantallen woningen en in doelgroepen voor wie gebouwd wordt. Met de plannen die op stapel staan, staat de gemeente inmiddels op de nominatie om door het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening in de nota ruimte aangewezen te worden als grootschalige woningbouwlocatie. In de diverse projecten komt het woningbouwprogramma tot realisatie.
De koersnota en het uitvoeringsprogramma mobiliteit geven samen met het parkeerbeleid en de spooragenda richting aan de mobiliteitstransitie in de stad. Nabijheid en bereikbaarheid zijn sleutelbegrippen. De spooragenda van Oss is inmiddels een vast bespreekpunt voor ministeries, NS, ProRail en de provincie Noord-Brabant.
De uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie, vergroening en energietransitie vragen om een gebiedsgerichte planvorming. Daarover vinden gesprekken plaats met de provincie en het waterschap
en heeft de gemeente Oss een maatlat ontwikkeld.
In het stedelijk gebied vormen het farmacluster en Pivot Park samen het belangrijkste economische cluster voor groei en toekomstbestendige werkgelegenheid. Gebieden waarvoor de stedelijke economische ontwikkeling nog aandacht moet krijgen in relatie met het spoor en de stations zijn: het goederenspoor naar de haven (1) en nieuwe passende economische activiteiten op het Euterpepark (2).
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- De raad heeft in Q4 het ontwikkelperspectief voor de spoorzone Oss en de te nemen vervolgstappen (o.a. uitvoeringsstrategie) vastgesteld.
- We hebben gewerkt aan de uitvoering van een haalbaarheidsstudie naar de scenario’s voor de verbetering van de permeabiliteit van het spoor en de ligging van de stations in de spoorzone.
- We hebben een intentieovereenkomst gesloten met de provincie Noord-Brabant over de binnenstedelijke gebiedstransformatie in Oss-Centraal.
- We hebben een afspraak gemaakt in het BO MIRT voor een Quickscan studie naar de gewenste oplossing voor het spoor en de stations in Oss.
- We hebben meegewerkt aan de verstedelijkingsstrategie en uitvoeringsagenda voor Brabant en de Stedelijke Regio ’s-Hertogenbosch.
- We hebben ambtelijk en bestuurlijk inzet geleverd op lobby en profilering van Oss in het kader van verstedelijking bij G40, Brabantstad, RNOB, ministeries, NS en ProRail.
- We hebben onderdelen uit de spooragenda concreet gemaakt in projecten en ontwerpen voor ongelijkvloerse spoorkruisingen bij Amsteleind en Ravenstein.
- We hebben verder gewerkt aan de woningbouwprojecten in de diverse gebieden in de spoorzone waaronder Raadhuislaan Noord, Corellistraat, Fraterspark en Raadhuislaan Zuid.