2.1 Ontmoeten
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- De wijk- en dorpshuizen zijn kwalitatief op orde en geschikt voor de functies die er in uitgeoefend worden
- De vrijwilligersorganisaties voor gastheerschap, beheer en onderhoud worden adequaat ondersteund in hun werkzaamheden
- De wijk- en dorpshuizen zijn verduurzaamd voor het gebruik
- De programmering van de wijk- en dorpshuizen biedt de inwoners de kans om te laagdrempelig te ontmoeten, te participeren en/of hulp te krijgen
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
De wijk- en dorpshuizen zijn kwalitatief op orde en geschikt voor de functies die er in uitgeoefend worden
Er zijn momenteel zeven gebouwen in beheer en drie in ontwikkeling voor ontmoetingsactiviteiten in Oss, en dertien bestaande dorpshuizen met één in ontwikkeling in de dorpen. We investeren in renovatie, herontwikkeling en multifunctioneel gebruik om de voorzieningen optimaal te benutten. We realiseren nieuwe ontmoetingslocaties in Oss Noordwest en Amsteleind. Voor enkele locaties, zoals Schadewijk en Maren Kessel, wordt de toekomst nog onderzocht. Het concept Integraal HuisvestingsPlan Ontmoeten helpt bij het plannen van de benodigde vastgoedaanpassingen.
De vrijwilligersorganisaties voor gastheerschap, beheer en onderhoud worden adequaat ondersteund in hun werkzaamheden
Vrijwilligersorganisaties ontvangen structurele ondersteuning via de Integraal Voorzieningen Beleidsmanager. We bieden hulp op financieel, juridisch en organisatorisch vlak, en bestuurders kunnen deelnemen aan netwerken en cursussen. Ook is er peer-to-peer ondersteuning via domeinbijeenkomsten en workshops. Besturen worden geholpen bij vraagstukken zoals fiscale wetgeving en duurzaamheidsmaatregelen. Deze aanpak zorgt voor professionalisering en continuïteit binnen de organisaties.
De wijk- en dorpshuizen zijn verduurzaamd voor het gebruik
De verduurzaming van maatschappelijk vastgoed is onderdeel van een Routekaart, die begin 2025 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Doel is dat alle gebouwen in 2030 duurzaam zijn en reeds zijn verschillende huizen verduurzaamd of lopen er projecten. Nieuwe gebouwen bouwen we duurzaam volgens de huidige wetgeving. In sommige gevallen, zoals in Maren Kessel, onderzoeken we eerst of de voorziening behouden blijft, voordat er geïnvesteerd wordt. Dit voorkomt desinvesteringen in vastgoed dat mogelijk herzien wordt.
De programmering van de wijk- en dorpshuizen biedt de inwoners de kans om laagdrempelig te ontmoeten, te participeren en/of hulp te krijgen
De subsidieregeling Thuis in de Buurt heeft de afgelopen twee jaar in 17 huizen geleid tot ontmoetingsactiviteiten en huiskamerinrichting. Inwoners kunnen laagdrempelig binnenlopen voor sociale activiteiten en maaltijden. De meerwaarde van gemeenschapshuizen voor het sociaal domein wordt zichtbaar gemaakt via ‘visitekaartjes’. Het vastgoed en de programmering worden afgestemd op sociale behoeften, zoals eenzaamheidspreventie en inclusiviteit. Voor de komende twee jaar is opnieuw financiering beschikbaar om deze programmering te blijven ondersteunen.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We stimuleerden en ondersteunden aan de hand van de subsidieregeling Thuis in de buurt.
- We hebben de nieuwe subsidieregeling Sociale basis vorm gegeven met dekking voor 2025 en 2026.
- We hebben de sociaal makelaar ingezet voor bouwen van netwerk en samenwerking.
- We hebben ingezet op training van besturen als het gaat om gastheerschap, vrijwilligersbeleid en sociale hygiëne.
- Diverse gemeenschapshuizen en ontmoetingslocaties zijn (her)ontwikkeld met aandacht voor duurzaamheid, functionaliteit en financiële haalbaarheid. Denk hierbij aan Ontmoetingscentrum de Meteoor en Buurthuis Kortfoort.
- We hebben bestemmingsplannen en ontwerpen opgesteld en in sommige gevallen vastgesteld. Het (ontwerp) bestemmingsplan is vastgesteld voor De Bongerd in Macharen.
- We hebben subsidie- en financieringsmogelijkheden onderzocht en aangevraagd indien haalbaar gebleken. Dit hebben we gedaan voor ’t Slotje.
- Co-creatie met betrokkenen zoals verenigingen, bewoners en zorginstellingen heeft geleid tot samenwerking en concrete plannen in Macharen en Maren-Kessel en bij Dorpshuis ‘t Slotje.
- Transformaties van gemeenschapshuizen naar multifunctionele ontmoetingsplekken met keuken- en huiskamerfuncties zijn gestart. Dit is een driejarig project. We hebben in 2024 een start gemaakt met vier wijkcentra. Drie centra hebben daarnaast plannen gemaakt tot een voorlopig ontwerp. Dit omdat de huiskamer/keuken onderdeel uitmaakt van een groter ontwerp. Buurthuis Kortfoort is opgeleverd.